vineri, 26 februarie 2021

CALORIILE MEDICALE II



de Mihai G. Tănase 





                                                   Mai de dimineață mă apuc să rod niște arahide (un pliculeț de 50g, manufacturat de un SRL din București, inscripționat și în bulgară și în engleză). Cu obsesia mea pentru calorii, citesc tabelul cu Valorile nutriționale. Toate valorile sunt exprimate în Kcal. Mai jos, să nu-mi cred ochilor: Consumul de referință al unui adult obișnuit este de 2000 Kcal. Am vrut să strig ca Arhimede: Evrica ! 

                                                                                Acum problema este logică: se împarte același fel de unități, kcal la kcal. Matematic este corect !


                                                             Totuși, rămâne neclar cum este normal să se exprime necesarul zilnic de calorii al unui adult obișnuit: în calorii simple sau în kcal ? Asta este sarcina medicilor de specialitate ! Și nu este o problemă complicată, dacă se vrea a fi rezolvată. Totul este să se găsească medicii potriviți și pasionați. Pe site ul CSID.ro (Ce se întâmplă, doctore?) și în scrieriile menționate anterior de unii medici cu pretenții, necesarul zilnic de calorii se exprimă în calorii (sic), de unde rezultă o totală neconcordanță, ca să nu spun o aiureală științifică.


                                                                                            Stupefacția mea vine dintr-un lucru inextricabil: Până acum nu s-a putut lămuri fără echivoc o problemă de doi lei ? Mai este timp destul, este timp... gârlă !




---------------- mihaibrebu@hotmail.com