sâmbătă, 12 noiembrie 2016

ALTE GĂSELNIȚE


„Adăpost ALA” la subsolul unui bloc de locuințe
(Imagine Internet)










                                                                          
                                                                                              de Mihai G. Tănase  
                                                                                 




                                                         Nici prin cap nu mi-a trecut vreodată că, o să ajung să scriu despre așa ceva. Nu pretind că sunt lipsit de modestie când afirm că am veleități în meseria mea. M-am străduit să-mi fac treaba, trecând-o prin filtru exigent al rațiunii. Am avut tot timpul în minte cuvintele lui tata, când am plecat la studii: Să înveți tot ce îți vor spune profesorii tăi, că altminteri vei ajunge pe șantier și vor râde de tine muncitorii, pe la spate sau chiar în față. Nu s-a întâmplat așa ceva, dar mi-au rămas cuvintele spuse ca o obsesie.

                                                            Mai zilele trecute, nu mai rețin exact pe la ce canal tv, se făcea mare tam-tam despre adăposturile antiseismice de la subsolurile blocurilor de locuințe din București, cărora li s-au schimbat destinația. Era perioada imediată după producerea cutremurelor în Italia și noi nu suntem pregătiți în caz de calamitate. Am zâmbit și am schimbat canalul. 
Sfântul Luca, în Evanghelia sa, spune în pericopa Schimbarea la față despre sfântul Petru că, Nu știa ce spune. (Cam ceva zeflemitor ar veni, după unii teologi.) 
Exact așa mi s-a părut știrea difuzată. 
                                                                       Fiind lămurit cu veridicitatea știrilor tv, am început să văd ce mai spun și agențiile noastre de presă. Pe Mediafax găsesc chiar un videoclip, astăzi nu ieri, cu subiectul de mai sus transpus în imagini, dar nu în București, ci la Ploiești. Doamne, mare ești !

                                                                        Dacă ar fi să dau crezare celor mediatizate, prima concluzie ar fi că, odată cu evenimentele din '89 pe lângă martiri a dispărut toată lumea care mai știa câte ceva despre și cum au fost gândite și construite adăposturile cu pricina.

                                                                           În febra construirii unui volum cât mai mare de locuințe, în București și în țară, Nea Nicu et Comp. le-au intrat în cap obsesia atacurilor nucleare din partea agenturilor străine; n-au stat pe gânduri și au dispus ca blocurile P +10 E, în special, să aibă și un adăpost ALA (Apărarea Locală Antiaeriană) . Vai de bieții proiectanți ! Nu le mai ieșeau indicatorii tehnico-economici de proiectare. S-au prevăzut aceste adăposturi, despre care știau și activiștii de partid (de specialitate) cum se executau, dar nu se sufla vreo vorbă, să nu-l supere pe cel mai iubit fiu al poporului.  Așa că, adăposturile au avut din fașă destinația de adăpost ALA, nu antiseismice. Cu toate că, unele aveau și ceva instalații specifice, ele nu au fost în stare de a fi utilizate conform proiectului niciodată. Oamenii-locatarii, ca tot românul buni gospodari, le-au găsit imediat utilizarea: depozite de materiale, depozite de murături și toate troacele cu care au venit de pe unde i-au demolat.

                                                                     Acum, în 2016 AM, vin niște flăcăi și fete mari să-mi zică cum au atentat locatarii la siguranța națională, lăsată moștenire de Nea Nicu. Măi, măi... un drac !

                                      N-ar fi rău de loc ca, băiețașii ăștia să pună mâna să mai citească și apoi să mai vorbească...





----------------------------   mihaibrebu@hotmail.com