miercuri, 15 august 2018

PODUL ȘI CUTREMURUL

Podul Morandi - Genova, Italia
(Imagine Internet)







                                                  de Mihai G. Tănase


                                                                                           



                                                       Recenta prăbușire a unei părți din podul din Genova, care a avut urmare pierderea de vieți omenești, este comentată pe mai toate canalele tv din România. Comentariile sunt făcute de către persoane, care practic nu au niciun fel de pregătire în domeniu, un fel de hai să stăm la taclale să umplem spațiul de emisie, asta este părerea mea și am dreptul la libera exprimare, zic ele. Nu am nimic împotrivă, dar în final telespectatorul trebuie să rămână cu o idee generală, dar corectă, asupra subiectului discutat.

                                                                Observ că, pe nimeni nu mai interesează ce se spune în mass media când vine vorba despre probleme cu caracter tehnic. Am impresia că, toată lumea s-a privatizat sau nu mai există. Oameni buni, trăim în mijlocul unor probleme care ne afectează și va trebui să le facem față vrând nevrând. Lasă că la noi nu se întâmplă nimic, este o sintagmă care nu există. Se va întâmpla !

                                                                      Podul din Genova a fost scos din uz prin prăbușirea căilor de circulație; susținute de către cablurile de oțel, care la rândul lor lor sunt susținute de către pile din beton armat. Prăbușirea s-a produs în partea centrală a podului, între două pile consecutive, favorizată de furtuna produsă la momentul respectiv. Aceasta ar fi o primă explicație dată de către autorități și de către ziariști. Totuși, a fost dată o explicație, destul de pertinentă, de către un profesor american (civil engineer) și care pare a fi în limitele bunului simț ingineresc; la momentul respectiv. Dar, domnii ziariști au trecut rapid pe lângă ea, fie că nu au înțeles nimic, fie că e mai bine să fie de acord  cu zicerile politicienilor: e mai pe înțelesul tuturor și o să fie bine.


                                                                                               Când s-a proiectat podul nu cred că, vreun inginer proiectant era tâmpit să nu țină seama de ipotezele cele mai defavorabile; dar cum și la noi în cazul proiectării construcțiilor rezistente la seisme, probabil, a intervenit factorul politic și a mai bărbierit pe unde s-a crezut că se poate și au micșorat costurile. Lasă că vina, în caz de catastrofă, cade tot pe tehnicieni: voi știți și n-ați făcut ce trebuia !  În cazul catastrofei podului din Genova nu va fi vorba numai de furtuna puternică, sunt probleme mult mai complicate legate de reologie. (Adică despre schimbarea stării de eforturi în timp, la solicitări constante). Astea nu sunt probleme tehnice de rezolvat la televizor și unde mai pui că s-a și pus ștampila, deja, cu: „Un eșec al ingineriei”, de către unii experți italieni. Probabil experți în canțonete !