duminică, 12 iunie 2022

TREI NOȚIUNI

de Mihai G. Tănase   



                                                                      Acum trei zile podul peste râul Siret din satul Luțca, județul Neamț, s-a prăbușit. Nu au fost victime umane. Acest eveniment imediat a fost preluat de canalele tv și analizat în chip și fel. Prietenul meu de la Seaca, Nea Ion s-a  și văzut în amfiteatrul Facultății de Drumuri și Poduri din București, unde a audiat un curs excepțional ținut de prezentatorii tv. Lucru mare, dar nu a înțeles mai nimic pentu că i s-a spus numai lucruri confuze. Domnii profesori, care nu erau ingineri, ci oameni de formație umanistă (dacă o aveau și pe asta) au tot combinat noțiunile pe care le învățaseră din mers și le-au lansat publicului să-și facă singur imaginea dezastrului.

                                                     Este necesar să clarificăm ce este:

                                                         - o pilă de pod,

                                                         - un pilon,

                                                         - un pilot.

                                         Toate aceste noțiuni sunt uzitate în Construcții.


                                              a. Pila de pod este un element vertical încastrat în pământ (asemănător unui stâlp) pentru a susține elementele de rezistență componente ale podului;

                                                    b. Pilonul este o bară verticală ce se sprijină, evident, la partea inferioară și susținut la poziție de către cabluri, dispuse în plan la 120°, în mai multe puncte pe înălțimea pilonului. A se vedea, pe câmpuri, antenele radio-tv etc.;

                                                      c. Pilotul este bara verticală din lemn sau beton, bătută în pământ și care are rolul de a transmite greutatea construcției  la terenul bun de fundare.

                                                      

                                                         Aceste noțiuni nu trebuie confundate, spre exemplu, cu pila mecanică, pila de la examen😉 etc.; pilonul cu stâlpul din structura unei clădiri sau stâlpul societății😊 ori pilotul cu persoana care pilotează un avion😂.


                                           După acestea ar fi bine să se refacă discuțiile.



--------------- mihaibrebu@hotmail.com