sâmbătă, 26 martie 2016

SECTELE

de Mihai G. Tănase 



                                                                                      Moto
                                                                                    
                                                                                   Mt. 15. 14




                                                 De multe ori am vrut să scriu articole pe teme religioase, dar am evitat acest lucru, deorece sunt chestiuni sensibile și nu toată lumea are o pregătire cât de cât suficientă pentru a face față unei discuții pertinente în domeniu. Atunci când se abordează o temă religioasă, de cele mai multe ori, se ajunge la dictonul lordului Chesterfield: „indiferent din ce individualități ar fi compusă o adunare, tot o adunătură este”. Aceasta se întâmplă din cauza pregătirii diferită a indivizilor și care țin neapărat să-și impună punctul personal de vedere.

                                                      Ce se înțelege, în mod generic, prin sectă ? Prin sectă se înțelege acea comunitate care s-a despărțit de biserica mamă - cea ortodoxă.

                                                             În timpul regimului comunist unele secte erau interzise, iar astăzi unele dintre acelea au fost recunoscute de către stat. Spre exemplificare poate fi citată secta Martorii lui Iehova. Această sectă înainte de 1989 număra în jur de 20.000 de membrii în România, care activau „în clandestinitate”, ca în prezent să aibă circa o sută de mii de adepți care își exprimă punctele doctrinare la „lumină”. Cum își exprimă aceste puncte doctrinare ? Prin „credicioși pelerini” din casă în casă, din bloc în bloc, din apartament în apartament împărțind materiale tipărite. Este treaba lor ce fac și cum gândesc, dar în momentul expunerilor lipsite de un oarecare temei teologic și interpretării Bibliei într-un mod aleatoriu, nu numai că mă deranjează, mă și enervează.

                                                             Am să dau un singur exemplu (deși am mai multe). Azi sună cineva la ușă: Două doamne, fiecare cu un număr impresionant de reviste pe care le voiau a fi difuzate. Le-am recunoscut imediat după titlul revistei. Bună ziua, bună ziua ! Suntem martorii lui Iehova. S-au oferit să mă învețe cum să citesc Biblia și să o înțeleg (ca ei). Aveau un tip de discurs stereotip, care părea „elevat și convingător” pentru un om simplu, care se declară a fi creștin. Le-am lăsat să-și facă numărul, după care le-am întrebat cine a fost Iisus Hristos. Nu s-au așteptat la întrebare și mi-au dat răspunsul din erezia lui Arie. Am început să râd. Mi-am dat seama că nu aveau niciun fel de pregătire în domeniu, deși una dintre doamne era inginer constructor, cu facultatea terminată la Cluj. Atunci, am întrebat-o cu ce profesori a studiat Statica, Rezistența materialelor sau Dinamica construcțiilor (ghinionul ei că a dat peste unul de aceeași profesie). Mi-a zis că e vreme multă de atunci și nu-și mai aduce aminte. Bine ! Atunci vă rog să-mi spuneți formula lui Navier (aceasta este un fel de litera A a alfabetului Rezistenței materialelor). Nu o mai știu ! Uitați cum facem: când vă puneți la punct (nu numai cu formula lui Navier) cu ereziile din Biserică, cu plăcere ,discutăm despre cum să înțeleg Biblia. Doamne ajută !

                                                               Poți să pui la îndoială agrafonul: „când un orb călăuzește un alt orb, vor cădea amândoi în groapă” ?







------------------------------  mihaibrebu@hotmail.com