marți, 3 ianuarie 2023

DESPRE ECONOMIE


de Mihai G. Tănase   



                                                         Am prostul obicei de a citi unele articole din spațiul virtual. La urma urmei trbuie de undeva să mă informez și eu. Să văd care este mersul lumii, cum o fi el deformat sau nu. Trăiesc între oameni, mai bine spus, între tot felul de oameni și trebuie să știu ce părere au ei în legătură cu mediul „în care înnotăm”.

                                                                    Azi am citit un articol să zicem interesant cum se punea problema cu subtilitate în a îndemna populația să emigreze spre alte zări albastre, unde te descurci cu cunoștințe de trei surcele și ai un salariu de profesor universitar din România. Așa o fi oare ?

                                                                   Un muncitor agricultor (îmi place la nebunie noțiunea de policalificare, trâmbițată de la Nea Nicu și până azi, cu care se va scoate țara din orice impas) de prin județul Constanța a avut o firmuliță de instalații pentru construcții acum câțiva ani și a băgat-o în faliment, deoarece i-au plecat muncitorii în vest. Ce s-a gândit omul: hai să plec și eu. Și a plecat în Irlanda la o fabrică de cipuri. Acum, de sărbători, ce să vezi când a venit acasă, i-a incolțit în cap o mare dilemă: să iau nevasta și copiii cu mine sau să mai stau ? Acolo este excelent: cu profesia mea de instalator am niște condiții pe care aici nu le voi avea niciodată.

                                                                            (Eu nu am studii economice. Am învățat după cum ne-au obligat tovarășii, dar le-am legat între ele, discutând cu oamenii specializați în domeniu și trăgând niște concluzii pertinente, care s-au dovedit a fi cele adecvate.)

                                                                                                          O reușită, ca de altfel oricare alta, pleacă de la educație. De la sistemul de învățământ. Și în primul rând de la individ.

                                                                                   Persoana în cauză nu pare că ar avea cine știe ce pregătire. Cu simpla voință nu faci mare lucru. 

                                                                        După lecturarea articolului, eu aș mai fi adăugat, ca să priceapă omul:

                                                              - România mai are la un colț și devine țară membră a spațiului Schengen și se va adopta și moneda euro. Acum raportul dintre euro și leu este de 1:5.  Ce te faci frate instalator când vei veni în țară cu bănuții tăi?  1€ în Irlanda, 1€ în România ! Totul este o funcție de timp.

                                                                              - Când mai aveți dileme asemănătoare luați-vă un cântar electronic.


                            Vom vedea cine a avut dreptate, cât de curând !



--------------- mihaibrebu@hotmail.com