joi, 3 ianuarie 2019

NEA ION ȘI CUTREMURUL

de Mihai G. Tănase 









                                                    25 de ore de la începutul noului an și s-a mai produs un cutremur în România, prin județul Argeș. Unul de o importanță ieșită din comun, de 2,1 grade magnitudine pe scara Richter, cu adâncimea de vreo 7 km. Cei de la ziarul de specialitate s-au și grăbit să-i dea un nume : ”Ciudat”. Nu numai că l-au botezat, dar au făcut o statistică pe ultimii ani cum s-au produs cutremurele în România, din astea mititele. 

                                                       Am citit articolul și am constatat că l-a scris nea Ion (nu ăla de la Seaca cu președintele) unul generic, de al nostru popular, un personaj de prin povestirile lui Ion Creangă.

                                                        Numește cutremurul ciudat, probabil, unde majoritatea cutremurelor au loc în regiunea seismică Vrancea, la adâncimi destul de mari în comparație cu alte cutremure pe glob. Și ce importanță așa de mare ar avea zona seismică în interiorul teritoriului României. Studiul cutremurelor în România se face de aproximativ 200 de ani, la început de către cronicari și hăt încoace de către oamenii de știință. Cum spuneam mai la început, autorii ăștia povestitori habar nu au ce scriu și sunt pe dinafară cu seismologia. Să știe și ei că, mărimea energiei unui cutremur scade cu pătratul distanței de la sursă în punctul considerat (lucru ce se învață la Fizică în clasele elementare). Tocmai din acest motiv cutremurele cu intensitatea seismică până la gradul IV scara MM sunt considerate cutremure slabe, pe care, cu excepții, le simt oamenii (asta ar însemna în sens filozofic o magnitudine pe scara Richter de aproximativ 2 -3). Ce dracu'  e așa ciudat ? 

                                                               În scoarța Pământului tot timpul au loc mișcări (activitate seismică) și nu trebuie să ni se pară ceva anormal. Scoarța pământului are o grosime relativă în jur a 60 km. Ce dimensiune colosală este aceasta față de raza Pământului ? (Alo, pentru scriitorii de articole în domeniu, Pământul este rotund !) Și ca să folosesc imaginea plastică, pe care a dat-o Mohorovicic, scoarța terestră este comparabilă cu coaja unui măr în raport cu masa sa.

                                                                  Scriem articole să înspăimântăm lumea; dar acești specialiști or știi în ce parte se învârtește Pământul: de la răsărit la apus sau invers ? E tare, nu ?



---------------  mihaibrebu@hotmail.com