marți, 5 martie 2024

CÂND VINE CUTREMURUL CEL MARE ?

de Mihai G. Tănase




                                                                 Specialitatea mea ca inginer este aceea de inginer construcții civile, industriale și agricole. Cum s-ar zice azi în romgleză: inginer civil. De-a lungul timpului s-a tot schimbat denumirea facultății, nu știu care au fost motivele, și nu mă interesează pentru că aceleași materii s-au studiat, în general. Ceea ce vreau să arăt este lucrul următor: Pe parcursul anilor de studiu au fost introduse, colateral, materii care să-ți permită o bună colaborare cu celelalte specialități în construcții. Aceste specialități ar fi: arhitectură, căi de comunicații (drumuri și poduri), instalații pentru construcții, hidrotehnică, geodezie sau utilaj pentru construcții. Acum nu înseamnă că unul care a făcut facultatea de civile este mare inginer și specialist în aceste domenii. În fond aceste domenii sunt vaste și foarte bine definite. 

                                                      De ce am făcut această prezentare ? Pentru a se înțelege că, fiecare trebuie să vorbească despre domeniul lui și să aibă bunul simț a nu intra în necunoștință de cauză,  peste specialitatea altuia, aiurea.

                                                             De o bucată bună de vreme se perindă pe la tv., în spațiul on line sau în presa scrisă și audio tot felul de persoane diletante, neaveniți, impostori sau alții care își dau cu părerea despre seismologie. Seismologia este o știință aparte față de domeniul intrinsec al construcțiilor și are ca obiect studiul mișcării pământului în urma cutremurelor. Datele obținute de către seismologi sunt folosite de către inginerii constructori la proiectarea antiseismică a construcțiilor.      Când se discută despre cutremure ca atare, cei care sunt pertinenți în acest domeniu ar trebui să fie seismologii. În momentul de față, nu mai sunt seismologi cu autoritate morală, pe care să-i credem (or fi în formare). Acum, intervine și celălalt aspect: nu poți să discuți chestiuni de specialitate cu masele largi de oameni. Nu se poate, nu suntem la Cântarea României !

                                                                                  De dimineață am citit un articol pe net, în care se dau asigurări că până în 2040 nu va fi niciun cutremur major, argumentul fiind că s-au inventariat cutremurele anteriore și mai avem o perioadă de acalmie seismică de vreo 15 ani. Așa să fie ?


                                                         Am avut un prieten la CFPS - Centrul de Fizica Pământului și Seismologie, actualul INCDFP, dr. Vasile I. Mârza. (Acesta a decedat în 2006, în Brasilia unde era profesor asociat seismolog la universitatea din capitala Braziliei.) Vasile lucra, prin anii '80, la un studiu sub îndrumarea acad. Liviu Constantinescu (o personalitate remarcabilă a seismologiei românești), privind predicția cutremurelor în România. După ce a inventariat toate cutremurele întâmplate (cele pentru care s-au găsit izvoare scrise) a aplicat teoria probabiltăților din matematică (el la bază avea facultatea de fizico-matematică) și la ce concluzie au ajuns cei doi ?  Următorul cutremur major, după cel din 1977, va fi în 2006 !  Azi, suntem în 2024 și cutremurul nu a venit, încă ! (Studiu respectiv, cu siguranță se găsește la INCDFP.)

                                                               Cutremurul de venit cu certitudine va veni, dar nu se știe nici ziua, nici ceasul !

                                                                                Și până atunci ce să facem ? Ce am făcut și din 1977 și până acum ! Consolidarea clădirilor nu este o soluție !

                                  Soluția nu este la ingineri, este la Guvern !



--------------- mihaibrebu@hotmail.com