luni, 2 august 2021

MOFTURI PĂCĂTOASE


                        Imagine Internet

                                                                                   de Mihai G. Tănase 



                                                         Când eram student mă plimbam pe bulevardul Magheru între Universitate și Piața Romană. Cu vreo 100 de metri înainte de a ajunge la Romană, pe partea stângă era o clădire cu fațada învechită, care avea la unele ferestre niște cutii negre aproape cubice. Ce am sesizat atunci era poziția lor: la etajul unu și doi. În această clădire își avea sediul Ministerul Energiei Electrice. Curios lucru pentru mine că, nu puteam să le identific și mă consolam cu ideea că o să învăț despre ele la anul poate... Ce dracu' or fi, ce dracu' or fi ?


                                                                 Peste câțiva ani de zile termin facultatea și mă repartizează la institutul de proiectări al Ministerului Energiei Electrice. Acolo mă împrietenesc cu un arhitect mai bătrân și-l întreb pe el ce este cu cutiile din ferestrele ministerului. La care el îmi zice: măi tată, unde sunt cutiile acolo își au birourile ministru și adjuncții lui. Stau la răcoare barosanii. Restul stau ca și noi. Este unitatea exterioară de aer condiționat !


                                                                          Prin ultimul an de studii se parcurgea și cursul de Fizica construcțiilor. Intersant curs. Aflai despre izolarea termică și fonică, despre acustica construcțiilor, despre formarea condensului in pereți, ventilații și chiar despre aerul condiționat (mai puțin, că acesta ar fi fost un element de burghezie). Totuși am reținut o frază pe care nimeni nu a putut să o demonteze: Diferența dintre temperatura exterioară și cea interioară nu trebuie să fie mai mare de cinci, șase grade Celsius. Și se venea cu argumente medicale, nu cu gogoși.


                                                                           Or, astăzi ce vedem ? Toți care au ceva mălai, hop își pun aparat de condiționarea aerului. În majoritatea cazurilor, ca să nu spun în totalitate, habar nu au cum să utilizeze aceste aparate, cu toate că au prospecte și manuale de utilizare. Mă uit la ei și fac cum îi taie mintea lor. Peste o perioadă scurtă de timp se trezesc cu tot felul de afecțiuni respiratorii sau reumatice. Cum dom'le că n-am făcut nimic !  Le atrag atenția medicii și inginerii, iar ei îi privesc de sus: Le-au spus lor niște analfabeți tehnici cum trebuie făcut. În marile magazine sau instituții temperatura interioară este de ordinul a 22 - 23°C sau mai mică, pe timp de caniculă. Ce să mai zic ? Chiar dacă asistența medicală este gratuită în România, tot nu merită să treci prin aceste experiențe, împins de mofturi păcătoase !

                                                       Și prostia costă !




--------------- mihaibrebu@hotmail.com