joi, 3 noiembrie 2016

UNDE SUNT SPECIALIȘTII ?

de Mihai G. Tănase  


Sursa foto: earthquake.usgs.gov
Epicentrul seismului a fost localizat la circa 10 kilometri adâncime, la o distanță de 51,5 kilometri sud-est de orașul Perugia.
Cutremure cu magnitudini cuprinse între 5,5 și 6,1 s-au înregistrat în centrul Italiei pe 26 octombrie, ele fiind urmate duminică dimineață de un seism cu magnitudinea 6,5, cel mai puternic din Italia în ultimii 36 de ani.
AGERPRES/(AS — editor: Tudor Martalogu, editor online: Adrian Dădârlat)


                                                   Eram să intitulez articolul „Unde ni sînt visătorii ?..., dar se găsea cineva să mă acuze că l-am plagiat pe Al. Vlahuță; tot este moda plagiatului. În schimb, nu greșeam prea mult, situațiile se cam aseamănă, iar eu îl citam pe Vlahuță. 
                                                        De vreo două zile, observ pe burtiera televizorului scris în derulare: Epicentrul cutremurului a fost localizat la 10 km adâncime. Este vorba tot de bieții italieni. Dar nu de sinistrați discutăm.  Cum dracu'  se face că, în România nu mai sunt Specialiști în domeniul seismologiei, profesori de inginerie seismică pe la Universitatea Tehnică de Construcții sau chiar în domeniul filologiei pe la Academia Română !

                                                         Nu observă nimeni cum niște tembeli se joacă cu cuvintele (făcând abstracție de panica creată în mase) fără să realizeze semnificația lor elementară ? Nici nu mă mai miră astfel de tâmpenii, de vreme ce la radio, chiar azi la Știrile de la Radio Actualități ora 6:00 s-a difuzat aceeași gogomănie, cu „epicentru la 10 km adâncime”. Nu numai la radio se fac astfel de greșeli, dar și la Agenții de presă cu pretenții și vechime în regimul trecut. Am postat o copie din comunicatul AGERPRES pe frontispiciul articolului de față. Simt că, îmi plesnește capul, iar pe alții nici în cele trei litere nu-i doare.

                                                        Măi fraților deștepți, Epi vine din grecește și înseamnă deasupra, pe. Deci, epicentrul cutremurului este situat pe suprafața Pământului, cum să fie situat la adâncime, sub Pământ ? Vă mai spun odată să vă intre în căpșor: Locul unde se produce un cutremur, acolo jos în Pământ, se numește Hipocentru sau Focarul cutremurului, iar proiecția acestuia pe suprafața Pământului se numește Epicentru. Este un punct topografic, n-are treabă cu energia sau altceva dinamic propriu unui cutremur. Acest lucru mă chinuiesc să-l explic de aproape trei ani la cei ce administrează Portal Semantic Pagini Favorite, finanțat de UE cu sediul în Slatina. N-ai cu cine și basta ! 

                      Dar, nu poți să faci bine cuiva, împotriva voinței lui, cum scrie în Biblie ! (Numai că acolo se dă și soluția.)




-----------------------------   mihaibrebu@hotmail.com