duminică, 9 februarie 2020

LUMINA CREDINȚEI

de Mihai G. Tănase 







                                                   Postul național de radio transmite în fiecare duminică la ora 6:00 emisiunea Lumina Credinței. Scopul emisiunii este de a catehiza masa de ascultători ortodocși, catolici și greco-catolici din România și din afara granițelor. O emisiune interesantă, dacă o asculți cu regularitate. 

                                                          În această dimineață am ascultat-o parțial, spre sfârșitul acesteia, când un cadru universitar de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova acorda un interviu unui reporter. La un moment dat reporterul îl întreabă: și cine credeți, părinte, că este loser-ul ? Părintele răspunde: loser ul este acel om care... etc. etc. Nu mi-a venit să cred ! Părintele nu exprima o părere personală, el exprima părerea BOR, el vorbea dintr-o poziție oficială. Cum să poți spune așa ceva când badea Ion și badea Vasile nu cunosc limba engleză ? Și în mintea ta să fii convins că i-ai lămurit. Este ceva contrar ortodoxiei. Dacă ne uităm într-o carte laică cum ar fi DEX-ul, la Ortodoxie găsim definiția ei: Confesiune creștină care a păstrat neschimbate dogmele, tradiția, cultul și organizarea bisericească fixate prin cele șapte sinoade ecumenice. Or, părintele nu numai că nu a păstrat ce era de păstrat, dar a mai introdus și cuvinte nepotrivite, să fie la modă. Nu era mai înțelept să-i răspundă reporterului: cel ce pierde este acel om care.....

                                                                                  Dacă stau și mă gândesc puțin, n-ar trebui să mă deranjeze niște nimicuri. Dar, totuși mă deranjează: eu nu sunt cadru universitar teolog ortodox cu pretenții. Și aici nu este vorba despre smerenie ori ascultare. Aș avea o sugestie pentru părintele: în loc să se ocupe de romgleză, mai bine ar actualiza toate denumirile arhaice din calendarul creștin ortodox și i-aș fi recunoscător.

                                                       Până se va hotărî părintele, ar fi indicat să nu mai accepte invitația postului de radio la această emisiune și Lumina să fie Lumina curată a Credinței.




----------------------------   mihaibrebu@hotmail.com