luni, 2 aprilie 2018

NU AM TIMP

de Mihai G. Tănase

                                                                                     





                                                                Mă întorc acasă și găsesc la cutia poștală, din scara blocului, o invitație. Nu o invitație la o cununie religioasă ca acum câțiva ani (nu mai este la modă, tinerii stau în concubinaj și tot se încearcă reciproc, iar când vor să treacă la lucruri serioase constată că nu se mai poate - totuși fărdelegea e mai bună, e mai plăcută, că o viață are omul),  ci una de participare la un film religios. Interesant ! O citesc să văd protagoniștii: Cine este Isus Cristos în realitate ? Din prima, după cum era redactată Iisus cu un singur i și Hristos scris cu c, fără H, am realizat că oamenii lucrează tare la prozelitism; dar nu asta m-a impresionat, ci enunțul ultra exact al întrebării și am început să râd de am speriat vecinii de la parter. 

                                                                   Dacă ar fi fost niște oameni cu doxă, aș fi zis că sunt discipolii lui Descartes. Adică, mecaniciști în gândire. Mai departe se spunea, în invitație, să luăm parte la Comemorarea anuală a morții lui Isus.  Acești apostoli sunt mai ceva decât arianii. Erezia lui Arie nu a fost decât un mizilic pe lângă ce susțin ei acum. Dar, au sediul în Pensylvania (cu filiale mai prin toate țările), deci ar trebui să-i credem, ce dracu' !

                                                                       Suntem în Săptămâna Mare și nu întâmplător și-au ales momentul, dar băieții uită un lucru esențial: 86 % din populația României este de confesiune creștin-ortodoxă. Acum, este adevărat, nu toți 86 % sunt cu adevărat ortodocși, unii sunt numai prin declarație, dar tot este bine... Este același lucru pe care l-a comentat Paul Evdokimov despre Pilda celor zece fecioare: Or fi fost ele nebune, dar totuși aveau o virtute, erau fecioare ! Așa că, dacă vor reuși să ducă în rătăcire un procent de 0,01 va fi mare lucru, dar nu cred.

                                                                      Iisus Hristos este dumnezeul nostru adevărat, veșnic viu, fără de început și fără de sfârșit. Ce Comemorare vor să-i facă omenii cu mintea întunecată ?

                                                                        Pentru asemenea tâmpenii nu am timp de pierdut !

---------- mihaibrebu@hotmail.com