miercuri, 7 iunie 2023

TOCUL DE UȘĂ

de Mihai G. Tănase   




                                                                 De dimineață deschid aparatul de radio și preț de vreo zece secunde prind o frântură de frază din spusele unei femei: „Nici nu am avut timp să mă adăpostesc sub tocul ușii” . Imediat am închis aparatul de radio și i-am pus spusele în context. La ce se referea femeia ?  Aseară a avut loc un cutremur cu epicentru în orașul Arad și cu hipocentru situat la adâncimea de 15 km. Durata a fost de patru secunde și o magnitudine de 5,2. (Nu-mi explic, cum INCDFP a putut să-i stabilească și intensitatea seismică la 7 - presupun pe scara MM - pe orbecăială !  Măi să fie, am rămas de căruță rău față de specialiștii contemporani... Dar nu despre acest aspect vreau să vorbesc acum.) 

                                                                  Revenind la spusele femeii la radio, încerc să dau o explicațe plauzibilă la chestiunea cu adăpostirea sub tocul ușii, în caz de cutremur. Această indicație am citit-o și pe site urile oficiale și cred că ea s-a transmis din vremuri ancestrale și autorul primar a fost Nea Ion de la Seaca. Urmașii lui au tot rostogolit-o de-a lungul timpului, până azi.

                                                                  Acum, să privim lucrurile sub aspectul tehnic. Totul este o problemă, relativ simplă, de Rezistența materialelor.

                                                                       Tocul de ușă este un element de arhitectură, care practic, nu are nicio rezistență la sarcini. Peste tocul de ușă ar trebui să existe un element care sa preia încărcarea de deasupra sa, câteva rânduri de caramidă sau alt material de completare până sub planseul superior. Acest element se numește „buiandrug” și nu se calcuează la nimic. Prin natura sa constructivă asigură o rezistență apreciabilă pentru susținerea materialului amintit. Această descriere este valabilă pentru structuri din zidărie. Dacă structura clădirii este din beton armat, partea de deasupra ușii până la planșeu se realizează monolit cu pereții adiacenți și se numește generic buiandrug.

                                                                        Ce se întâmplă în caz de cutremur când ne adăpostim sub tocul de ușă ?  Acesta ne poate feri de obiectele în cădere și atât ! Din punct de vedere al rezistenței buiandrul este solicitat la maximum și dacă nu s-a prăbușit, ulterior vom vedea cum s-a rupt în formă de X. De ce se se rupe în formă de X și nu sub altă formă ? Pentru că eforturile unitare tangențiale maxime sunt egale ca valoare cu eforturile unitare normale principale (care sunt dispuse la 45 de grade într-o parte și alta, formând X).

                                                                     Această indicație de a te adăposti sub tocul ușii în momentul în care simți declanșarea unui cutremur eu o încadrez la cpitolul: Povești Nemuritoare !




  --------------- mihaibrebu@hotmail.com