joi, 13 iunie 2019

LAITMOTIVUL

Imagine Internet: Ziarul Libertatea
 Imagine Internet: Ziare.com








                                                                                          de Mihai G. Tănase 





                                                    Nu este mare lucru să deduci imediat care ar fi Laitmotivul, când ai văzut imaginile de mai sus. Acest laitmotiv nenorocit, de care nu mai scăpăm, este revărsarea apelor râurilor, pâraielor sau din albii de pârâiașe secate și ca un corolar revărsarea Dunării, în urma ploilor abundente și practic continue: adică inundații.

                                                           După cum văd la televizor nu prea pot să afirm că avem cursuri de râuri amenajate. E cam dezastru. Situația este veche și cum se schimbă vremea în bine mai luăm un păhărel și Doamne ajută, a trecut ce a fost mai rău. Mai vedem la anul. Și tot așa. Uităm ! (N-am ce să fac, trebuie să-l menționez pe Pierre Janet: Uitarea este funcție normală a creierului. Mare om a fost !)

                                                             Înainte de '89 era un institut de specialitate, numit ISPIFGA (Institutul de Studii Proiectări Îmbunătățiri Funciare și Gospodărirea Apelor). Nu făcea el totul, dar făcea ceva... Acum cred că s-a vărsat pe la Ministerul Mediului.

                                                                 O problemă foarte delicată și importantă este eliberarea autorizațiilor de construire în mediu rural și înclin să cred că și în cel urban. Nefiind un plan de amenajare al bazinelor hidrografice (o fi existând, dar nu este implementat) amplasamentul construcției cade în zona inundabilă, ce să-i mai ceri și domnului secretar de la primărie care nu are studii de specialitate.

                                                                Când mă uit înapoi la Președinția României, primul președinte era inginer de amenajare a cursurilor de apă, cu studiile făcute la Moscova. Dacă se ocupa numai de un bazin hidrografic și-l punea la punct, lumea îl pomenea pentru ani buni, mai mult decât pentru politică. Eu așa aș fi făcut, din mândrie pentru meserie. Ce să mai zicem acum ? Dumnezeu e mare !

                                                                  Toate trec, dar nu văd nicio speranță să terminăm cu acest Laitmotiv. Aș vrea mult să mă înșel !



---------------- mihaibrebu@hotmail.com