joi, 24 septembrie 2020

TOȚI SE FAC CĂ ȘTIU

de Mihai G. Tănase 




                                                                Toți se fac că știu un domeniu pe care l-a studiat în mod diletant și pe care îl redă din unghiul specialistului. Toți au impresia că nu contează ceea ce debitează, deoarece nu sunt alții care să priceapă ce lucruri interesante au spus ei. Nu se reține, nu se bagă de seamă. O logoree searbădă.


                                                                    Intru pe net la Știri. Tot felul de indivizi care mai de care, întrecându-se în neologisme, își dau cu părerea pertinentă de parcă ar folosi cuiva.  Am să exemplific fenomenul în trei domenii uzuale, care se tot expun prin mass media după cum bat vânturile: producerea cutremurelor și consecințele lor, economia globală și în special cea financiară și fenomenele meteo.


                                                                        Intr-o zi, la o oră h, se produce un cutremuraș. Imediat zarvă mare pe mai toate canalele tv. Fiecare difuzează știrea după cum au priceput-o ei. În loc să fie o știre normală, fără amplificări și în termeni decenți, ai impresia că peste ceva timp jumătate din București ar putea fi la pământ. În afară de aceasta se folosesc termeni greșiți din punctul de vederea al seismologiei. Și atunci Nea Ion de la Seaca* ce să înțeleagă ?


                                                                               Toată lumea folosește banul (Vorba regretatului Octavian Paler: banul este ochiul dracului, dar nu-mi displace nici mie, pentru că am nevoie de el.). Asta nu înseamnă că avem cunoștințe solide despre economia financiară și o pricepem. O înghițim cum ni se prezintă. Și cum ni se prezintă? Într-un jargon specific pe care îl cunosc un număr restrâs de oameni și mulți dintre aceștia deși au studii de specialitate nu înțeleg, la fel ca și Nea Ion de la Seaca.


                                                                                                      Vara căldură mare ! Unele zile sunt caniculare. Atunci, hop,  apar specialiștii de la Meteorologie și ne avertizează să fim atenți că se va depăși indicele temperatură-umezeală peste 80 de unități și vom avea un disconfort accentuat mai mult sau mai puțin.  Dacă vrei să te convingi că așa este faci raportul dintre cele două caracteristici și constați că nu este așa. Acest indice are o formulă complicată de calcul, pe care, iar, o cunosc un număr restrâns de oameni cu jargonul lor. Deci, numărul 80 este cu totul altceva. Nici Nea Ion de la Seaca nu pricepe nimic...


                                                                      S-ar putea remedia aceste lucruri, aparent false, dacă cei care le scriu sau comentează ar avea cunoștințe în aceste domenii sau mai simplu l-ar pune la studiu pe Nea Ion de la Seaca să-i intre în cap cam ce ar vrea ei să spună.



*Nea Ion de la Seaca   un țăran de vreo 85 de ani,  adus din Oltenia la tv Antena 3 acum vreo patru, cinci ani, să-l critice pe Președintele României.




----------------------------   mihaibrebu@hotmail.com