joi, 26 august 2021

GROPARII

Imagine Internet


                                  de Mihai G. Tănase 



 



                                                 Ieri după-amiază deschid televizorul, nu-mi amintesc ce post tv era, și văd pe burtieră: Duminica nu se mai fac înhumări. Imediat mi-am zis: „Guvernul ăsta probabil a băut gaz” ! Nu am dat prea mare atenție și am schimbat canalul.

                                                       Ce bine este să începi ziua râzând !

                                                        În această dimineață ascult Radio România Actualități, emisiunea Bună dimineața România. Prima știre difuzată: Autoritățile din Galați (probabil Primăria) au dat o decizie prin care se interzice, temporar, înhumările în cimitirile din acest oraș. Motivul: un control efectuat în aceste cimitire a descoperit că groparii lucrând în zi de duminică nu sunt remunerați conform Codului Muncii, întrucât nu li se acordă sporurile prevăzute de lege.

                                                                                       Măi să fie ! Poporul român este un popor ortodox în procent de 86 % și în toate timpurile a existat o diarhie între Stat și Biserică. Tendința a fost ca statul să domine această diarhie, dar nu s-a reușit niciodată. Vii tu stat, acum, să schimbi cutumele ! Așa ceva nu se poate și nici nu se va putea face. De ce ? Foarte simplu !   Care sunt cele trei momente fundamentale din viața omului? Botezul (nașterea), Cununia și Adormirea (moartea) ! Acum, discutăm despre ultima, cu toate că există asemănări profunde din punct de vedere pecuniar al efectuării ritualurilor.

                                                                  Moare omul. Imediat rudele sau apropiații vorbesc cu groparii și in paralel cu preoții. Se știe ce prețuri practică ambii.  Groparii, au prețul lor în funcție de localitate, cimitir, consistența terenului etc. Nu se știe, întreabă cunoștințele sau vecinii defunctului și atât le dau. Groparii nu le eliberează vreun document pentru sumele încasate și chiar dacă declară niște sume încasate, acestea diferă foarte mult de cele reale. Persoanele în viață nu solicită aceste documente. Sunt supărate, întristate și numai de asta nu-i interesează pe ei. Sunt momente jalnice, în general. După câteva zile se uită totul !

                                                                    Și acum să o luăm pe scurtătură ! Vrei tu stat să impozitezi veniturile nedeclarate, ca eu stat să te aliniez la Codul Muncii și să-ți mai dau câțiva bănuți în plus, față de ce declari tu gropar că ai încasat? Dar, asta este o problemă nedeterminată, întrucât nu se va știe niciodată sumele reale.


                          Nu este și această situație un dezechilibru al diarhiei ?

Scrie în Biblie, la Ecleziastul: Ce a a fost va mai fi și  ce s-a făcut se va mai face. Nu este nimic nou sub Soare. Eu zic, să o lase moartă cu groparii !



--------------- mihaibrebu@hotmail.com