marți, 24 martie 2015

OMNIA FLUUNT, OMNIA MUTANTUR

de Mihai G. Tănase  







                                                       Când eram în primul an de studiu al limbii latine am ajuns și la lecția cu titlul de mai sus. Dicton al lui Ovidius. Profesorul, om cult și cu mintea în prezentul contemporan, a omis (cu bună știință sau fără) să ne spună ca aceasta este o metaforă. Ce să înțeleagă niște copii de 14 ani (când alții azi, cu funcții înalte, habar n-au ce spun la alții) ! Am luat-o ca atare, dar mi-am pus o întrebare: cum dracu' poate să curgă ? De schimbat, am priceput într-o oarecare măsură. Cu cine să mă sfătuiesc eu ? In satul meu cu pregătirea cea mai înaltă era preotul. Dacă aveam ceva minte și pregătire sumară într-ale religiei bine făceam să-l întreb pe el, dar mi-a fost rușine. Eu am rămas cu ideea că curge și gata. Am luat-o ca pe o chestiune tehnică.

                                                                  Vremea a trecut repede și era timpul când îmi strângeam materialul bibliografic pentru doctorat. Intâmplarea (dar nu a fost întâmplare, pentru că nimic nu este întâmplător) a făcut să merg în vizită pe la fosta dirigintă din liceu - profesoară de matematică - al cărui soț era doctor chimist și lucra la „Laborator” (Institutul de cercetări în Petrol și Gaze din Câmpina). Acesta un om cu mintea luminată vedea lucrurile cu totul din altă perspectivă, decât la vremea aceea. Ședea la casă cu curte, dar tot în șoaptă se cam vorbea. Mai era acolo și un domn ieșit la pensie, tot doctor în chimie și care avea idei similare cu cele ale soțului fostei dirigintă.

                                                                       La un moment dat domnul Dan (soțul dirigintei) spune: eu nu sunt de acord cu principiile școlii de azi, tu stat îi bagi copilului în cap ce vrei tu și îi iei posibilitatea de a gândi liber; eu sunt de acord cu sistemul antic, cel al lui Aristotel, Platon etc. Atunci discipolul lua de la învățătorul său modul de gândire și avea propria orientare. Doamna dirigintă se cam uita la el cu reținere, dar celălalt invitat îl tot aproba.

                                                                             Azi, când toți oferă soluții și metode ultraștiințifice de studiu, mi-am adus aminte de ce spunea domnul Dan. Mare dreptate avea ! Insuși Mântuitorul nostru, Iisus Hristos (ca om), a luat ca exemplu modul de organizare a școlii din antichitate: El Invățătorul și discipolii, cei doisprezece apostoli. Nu putea să facă altfel, pentru că trebuia să fie o continuitate firească și lumea să creadă în Evanghelia Lui. 

                                                                             Cineva ar putea să-mi spună că, acum 2000 de ani erau alte condiții social-economice. Este foarte adevărat, dar principiile nu s-au schimbat, cu toate că în aparență pare să fie contradictoriu dictonul lui Ovidius cu condițiile noastre de azi; totul este să găsim calea de a ne adapta.



------------------------------   mihaibrebu@hotmail.com