marți, 21 iunie 2016

VREMEA PROBABILĂ

©2016 EUMETSAT








                                                                   

                                                                            

                                                                                     de Mihai G. Tănase                                 



                                                                      În liceu aveam un profesor de Geografie care avea o întrebare standard: ce e vremea, ce e clima ? O întrebare, în aparent, hilară pentru niște adolescenți care se credeau atotștiutori, dar plină de conținut, cum nici nu gândeam atunci. Am învățat de la dânsul multe lucruri folositoare în viață și mi-am adus aminte în momentul în care m-am lovit de ele.

                                                                     Cu vremea și cu clima nu este chiar așa de simplu cum apare la tv, la rubrica Meteo sau la unele emisiuni de specialitate înrudite cu aceasta: se folosesc termeni în jargon și teorii conexe. Toate acestea sunt de natură a lămuri telespectatorul pe ce Pământ trăiește. Numai că, alfabetul cam lipsește. Nu poți să înțelegi fenomenele dacă lipsește baza. Nu rămân decât două posibilități: ori să te dai mare și să zici că ai înțeles, ori să le înghiți pe nemestecate și iar să zici că le-ai înțeles.

                                                                       După o iarnă lungă, brusc a apărut și vara. Schimbare de climă, dom'le ! Stratul de ozon subțiat, poluare masivă produsă de autovehicule, noxe de tot felul etc. etc. Ne tăiem craca de sub picioare singuri... Avem explicații mereu !

                                                                           Cum vara, în unele zile, temperaturile sunt caniculare la rubrica Meteo ce auzim ca laitmotiv ? Cum ce ? „Și astăzi indicele de confort temperatură-umezeală( ITU ) va depăși pragul critic de 80 de unități !” Mărturisesc că, până mai acum ceva timp nici nu mă interesa, eram ocupat cu producția și nu luam în seamă laitmotivul canalelor tv; dar acum mi-am pus întrebări: ce dracu' este cu indicele ăsta ? Ți-e rău, dar cum ? De ce 80 și nu 800 ? Profesorul meu de Geografie nu mi-a zis nimic, iar eu am apucat-o pe alte căi. Aceste căi îmi permit acum să calculez valoarea ITU. Aplic ce-am învățat și nimic ! Împart temperatura la umiditatea relativă, umiditatea la temperatură (poate o ieși) și tot nimic. Încep să mă documentez. Ce constat ? Formula de determinare al ITU este una convențională, care ține cont de temperatură, umiditate relativă, felul (subiectiv) în care un eșantion de oameni simte temperatura în condiții specifice, niște coeficienți de corecție etc. și se vrea a fi exactă, adică matematică. Păi, acum iese !

                                                                         N-ar fi fost mai bine să-mi explice termenii ăștia folosiți de meteorologi de vreo zece ori pe zi, decât teoriile savante ? Dar, una este să le auzi din gura unui meteorolog de vârsta a doua trecută și alta este să le auzi din gura unui prezentator-actor sau a unei domnișoare 90 x 60 x 90. Mai scade ITU !




---------------------------   mihaibrebu@hotmail.com