marți, 26 noiembrie 2019

CUTREMUR ÎN ALBANIA

Imagine Internet











  de Mihai G. Tănase 






                                                                   În dimineața zilei de azi, la ora 3:54 - ora locală, s-a produs un cutremur de magnitudine 6,4 pe scara Richter, la adâncimea de aprox. 10 km, cu epicentrul situat în partea de nord a orașului Durres și la cca 15 km vest de capitala țării, Tirana.

                                                                        Pagubele sunt importante și ce este mai trist până la ora 14:00 au fost identificați peste zece morți și circa 650 de persoane rănite. Bilanțul exact urmând a se stabili.

                                                                        Ce pot să afirm în urma fotografiilor și videoclipurilor postate pe net, făcând abstracție de datele comunicate în mass-media de la noi ?

                                                                         Pentru a avea o imagine cât de cât elocventă a acestui cutremur trebuie să menționez că, a avut același ordin de mărime a energiei degajate ca și cutremurul din 31 august 1986 din România. Marimea acestuia a fost de 6,5 grade pe scara Richter (sau după unii chiar 7).  Se poate face, prin urmare, o paralelă între cele două fenomene telurice.

                                                                    În România nu s-au prăbușit clădiri și nu au existat pierderi de vieți omenești.

                                                                     În Albania s-au prăbușit multe clădiri și se înregistrează pierderi de vieți omenești.

                                                                   Desigur că au fost inventariate o serie de pagube corespunzătoare tipurilor structurale ale clădirilor românești, dar nu a necesitat un efort deosebit în remedierea lor. 

                                                                     Dacă privim fotografia din frontispiciu putem constata că unele clădiri nu au avut o protecție antiseismică (prin modul de alcătuire a structurii) corespunzătoare, iar altele (din jur) cu siguranță au avut un grad de protecție asigurat. 

                                                                      Nu cunosc ce fel de norme de proiectare ale construcțiilor rezistente la cutremur au albanezii, dar știu un lucru: în general, două cutremure de aceeași mărime, făcând abstracție de condițiile geologice și locale fizico-mecanice ale terenului de fundare produc cam aceleași pagube.

                                                                        Cine se ocupă cu protecția antiseimică ar trebui să țină seama și de aceste lucruri. Cutremurul este un fenomen impredictibil ca dată, mărime și pagube. Măsurile trebuie luate din timp și vom fi răsplătiți cum nici nu ne închipuim: Paza bună trece primejdia rea !


------------------ mihaibrebu@hotmail.com