joi, 19 iunie 2014

VREAU SĂ TRĂIESC

de Mihai G. Tănase    
                                                   

                                                                                     Moto

                                                                                 Nu cerceta aceste legi,
                                                                                 Că ești nebun când le-nțelegi !
                                                                                                George Coșbuc

                                                            
          


                     Știrile de la ora șapte, Radio România Actualități:  Șapte bolnavi de cancer au câștigat în instanță dreptul de a primi medicamente compensate 100 %. Tresar ! Nu am înțeles bine ? Deschid calculatorul și citesc integral articolul din ziarul Gândul. Da, am înțeles bine; altceva n-am înțeles pentru care am tresărit.

                     Viața ne-a fost dată la naștere de către Dumnezeu prin mamă, să o trăim cum va vrea El. Ce i-a dat fiecăruia și cât de mult noi nu putem ști: de ce unul are și altul n-are, de ce unul are succes în viață și altul n-are, de ce unul e fericit și altul nu este, de ce unul este bolnav (poate, din naștere) și altul este sănătos etc.
                      (Dacă îmi aduc bine aminte, la ultimul recensământ cam 86 % din populația țării s-a declarat a fi de religie creștin-ortodoxă.)
                       În Epistola Sfântului Apostol Pavel Întâia către Corinteni cap. 3. 16-17 se spune:„...De va strica cineva templul lui (adică, trupul omului), îl va strica pe el Dumnezeu...” .
                        Fiecare suntem datori și chiar obligați să ne îngrijim de trupul nostru, în care sălășluiește sufletul, noi înșine și unii pe alții.
                     
                        Cum este posibil să chem statul (Guvernul, Ministerul Sănătății și CNAS) în instanță pentru a mi se recunoaște un drept al meu, firesc, care practic este axiomatic ? Este adevărat că instanța a făcut dreptate, dar cu recurs. Am înțeles că ultimul va face recurs. CNAS este o instituție compusă din niște oameni. Ce va să fie în conștiința acelora care au sarcina să întocmească recursul (bănuiesc că și ei s-au declarat creștin-ortodocși) ? Părerea mea este că sub umbra unor legi sau reglementări interne, coroborate cu altele, vor dormi liniștiți că, n-au făcut altceva decât să respecte legea și să-i întoarcă pe bieții suferinzi. Ce îl interesează pe reclamant că nu s-au actualizat listele de medicamente compensate. Nu era treaba lui. Că o să se facă sunt convins, dar acei oameni vor să trăiască și ce fac ei până atunci ? Este același lucru, practic, cu unul care a făcut pușcărie și după câțiva ani se dovedește că a fost nevinovat. Cine poate să dea timpul înapoi și să-i dea anii pierduți în inchisoare ? Credința ortodoxă se bazează pe trei virtuți fundamentale: dragostea, credința și nădejdea. Primele două sunt cam deteriorate; ne-a mai rămas doar Nădejdea. Vom vedea la următorul recensământ cum ne mai declarăm.



------------------------------   mihaibrebu@hotmail.com