vineri, 12 iulie 2024

EXPLICAȚII PERTINENTE

de Mihai G. Tănase



                                                          Astăzi este vineri, 12 iulie 2024, când temperatura exterioară, la ora 14:30, a atins valoarea de 40°C ! Ceva unicat în ultimii zeci de ani. 

                                                               Pe net citesc un articol scurt, de la PROtv, în legătură cu furtuna de o jumătate de oră iscată „din senin” acum două zile, la ora 17:30, cu o durata de cca 40 de minute. Relativ la apariția furtunii, care a produs niște pagube nu prea mari, se dau explicații științifice de către specialiști ANM ( Administrația Națională de Meteorologie). Ce spun aceștia ? În intervalul respectiv au apărut nori de tip cumulus care au fost influențați de căldura acumulată excesiv a blocurilor de locuit și altor construcții din București, pe o înălțime de aproximativ 12 km. Astfel s-au format norii de ploaie, grindina etc. etc. producând furtuna extraordinară ! 

                                                                   Această explicație am mai auzit-o acum vreo zece ani de la un fost securist, cu studii înalte, dar într-un alt context. Mergeam cu automobilul din București către Ciorogârla. Era iarnă, în ianuarie, dimineața pe la ora opt. Când ajungem la Domnești domn' colonel mă întreabă: Știți de ce în București nu era ceață și în Domnești este ? Pentru că, în București sunt multe blocuri care sunt încălzite, iar aici țăranii nu au bani să-și facă focul în sobe; așa că ceața persistă !  Explicația de la Harvard !

                                                                             Cele două explicații sunt, practic, identice. Pe aceasta cu securistul o accept, pe cealaltă nu. Dacă domnii cu pricina de la ANM, care mai toți sunt doctori în științe (ei știu în ce fel de științe), ar avea ceva cunoștințe din Termotehnică, cu siguranță n-ar mai emite astfel de explicații, de care râd și curcile.



--------------- mihaibrebu@hotmail.com