joi, 19 februarie 2015

PĂDUREA NU SE VEDE DE COPACI

FLORI - COPACI - PĂDURE
(Imagine internet)









    
                                                                                    de Mihai G. Tănase 




                                                Studenții sunt în sesiunea de iarnă. Emoții mai mari sau mai mici. Fiecare le are după cum a studiat în perioada premergătoare examenelor. Pe unii îi compătimesc. Știu cam ce se întâmpla să rămâi cu una sau doua „boabe” pentru vară, sau mai rău chiar pentru toamnă: în primul rând pierdeai bursa, apoi erai trecut prin furcile caudine ale organizațiior de tineret din facultate, fiind supus la tot velul de vexațiuni din partea tovarășilor etc. etc. Slavă Domnului că nu am avut parte de consecințe, întrucât nu au fost cauze determinante. 

                                                     După '89 au apărut „pe intreg cuprinsul patriei” tot felul de universități și aș putea spune în „numar supranormativ”, folositoare la ce ? La distribuirea de diplome pentru toată lumea care dorește să fie un „intelectual”. Problema acum apare și nu o spun din capul meu, deschizi televizorul 5' și te elucidezi imediat: nici pe departe să fie o absorție proporțională de cadre cu studii superioare, pentru că așa este economia în momentul de față. (Aceasta este un bun subiect de dezbatere în discuțiile televizate pentru politicienii din toate partidele). Rezolvarea vine imediat, aș putea spune de la sine, cei care au avut intenții să facă ceva serios în viață își găsesc loc de muncă aici, iar ceilalți care au dorit să li se adreseze conform diplomei cu domnu' cutare, fac un circuit prin străinătae de un an, doi după care vin inapoi mai rău decât au plecat. Da, dar cu o limbă învățată aproximativ, la fel cum au trecut și prin universitate. Cei care nu au avut pretenții în adresare acceptă posturi pentru care nu se cere nici măcar studii liceale. După părerea mea, cauzele acestei situații anormale vine în primul rând din partea profesorilor și apoi din partea sistemului. Am să mă explic imediat. La universitățile din SUA, spre exemplu, în timpul vacanțelor studenților și nu numai, există o competiție acerbă între profesori de a publica cât mai multe articole de specialitate. Acest lucru este primordial la ocuparea unui post didactic într-o universitate. Ori pe aici pe mulți îi găsești făcând alte activități, politice mai ales. In ceea ce privește sistemul, nu că ar fi în esență rău, introducerea taxelor (că altfel nu poate să existe universitatea respectivă) induce studentului modul de abordare a studiului. Mai zilele trecute am aflat de la un student că a picat la un examen și eu stânjenit l-am întrebat: și ce vei face acum ? Nimic ! Îl dau în vară. Bine, dar când înveți ca văd că ai serviciu ? Păi nu trebuie să le plătesc taxa și dacă nu, îl dau în toamnă și atunci mă trece sigur, că nu sunt ei proști să rămână fără banii mei și să intre în faliment ! 

                                                              La prima vedere, apreciez modul de gândire al studentului și trebuie să recunosc că, eu la vârsta lui nu mă ducea mintea să-mi fac asemenea socoteli; dar gândindu-mă mai în profunzime problema asta pare a fi un sistem de ecuații cu determinantul principal egal cu zero. Am convingerea că se va găsi un absolvent să facă determinantul diferit de zero, adică să taie copacii și să vedem pădurea mai curând.




------------------------------   mihaibrebu@hotmail.com





                                                          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu