joi, 12 septembrie 2024

QUO VADIS ?

de Mihai G. Tănase




                                                                    O întrebare mai actuală ca niciodată. Scriitorul polonez Sienkiewicz a plasat-o într-un anumit context, acum două mii de ani. Totuși, merită să mă opresc asupra ei din punctul de vedere al percepției societății noastre în momentul de față. Avem noi un punct către care ne îndreptăm și care să reprezinte materializarea aspirațiilor noastre ? Sau, sunt promisiuni deșarte, cum de altfel se încheiau toate cuvântările de la congresele pcr: din cinci în cinci ani se promitea că se va atinge bunăstarea mult dorită, dar aceasta era un paradox. Paradoxul lui Zenon din Eleea !


                                                               Astăzi întâlnesc o tânără de 24 de ani. Din provincie. Termina a doua facultate. Facultăți fără viitor. Trăiește în concubinaj (ca să nu spun în curvăsăraie, conform unui clasic în viață - ce se ocupă de sport) și are un copil de un an. Îmbrăcată elegant. Fumează pe stradă. Se prezintă ca o persoană cultivată pentru vârsta ei. Avem o scurtă discuție pe marginea cunoștințelor dobândite la facultate. Chestiuni elementare care se studiază în liceu. Habar nu are. Nu ni s-a spus. Știu limba engleză și limba franceză. Știu să vorbesc, nu știu timpurile verbului. Părinții îmi trimit ceva bani să-mi plătesc chiria. Îmi pare rău că nu am întrebat-o în ce parte se învârtește Pământul, de la Răsărit la Apus, sau invers ? 

                                                                  Cam ăsta este portretul tânărului anului 2024. Nu generalizez: cam 90 % ! Cu restul de 10 % nu se poate face mare lucru. Aceștia au nevoie de colaboratori și de unde să-i ia ? Problemele devin tot mai complicate și rezolvarea lor depinde de nivelul cunoștințelor fiecărui individ. Educația este cheia succesului, iar guvernul chiar dacă le va da de toate, un singur lucru nu va putea să-l dea: Capul !




--------------- mihaibrebu@hotmail.com


                                                                

                                                                

vineri, 12 iulie 2024

EXPLICAȚII PERTINENTE

de Mihai G. Tănase



                                                          Astăzi este vineri, 12 iulie 2024, când temperatura exterioară, la ora 14:30, a atins valoarea de 40°C ! Ceva unicat în ultimii zeci de ani. 

                                                               Pe net citesc un articol scurt, de la PROtv, în legătură cu furtuna de o jumătate de oră iscată „din senin” acum două zile, la ora 17:30, cu o durata de cca 40 de minute. Relativ la apariția furtunii, care a produs niște pagube nu prea mari, se dau explicații științifice de către specialiști ANM ( Administrația Națională de Meteorologie). Ce spun aceștia ? În intervalul respectiv au apărut nori de tip cumulus care au fost influențați de căldura acumulată excesiv a blocurilor de locuit și altor construcții din București, pe o înălțime de aproximativ 12 km. Astfel s-au format norii de ploaie, grindina etc. etc. producând furtuna extraordinară ! 

                                                                   Această explicație am mai auzit-o acum vreo zece ani de la un fost securist, cu studii înalte, dar într-un alt context. Mergeam cu automobilul din București către Ciorogârla. Era iarnă, în ianuarie, dimineața pe la ora opt. Când ajungem la Domnești domn' colonel mă întreabă: Știți de ce în București nu era ceață și în Domnești este ? Pentru că, în București sunt multe blocuri care sunt încălzite, iar aici țăranii nu au bani să-și facă focul în sobe; așa că ceața persistă !  Explicația de la Harvard !

                                                                             Cele două explicații sunt, practic, identice. Pe aceasta cu securistul o accept, pe cealaltă nu. Dacă domnii cu pricina de la ANM, care mai toți sunt doctori în științe (ei știu în ce fel de științe), ar avea ceva cunoștințe din Termotehnică, cu siguranță n-ar mai emite astfel de explicații, de care râd și curcile.



--------------- mihaibrebu@hotmail.com 


joi, 6 iunie 2024

ACTELE „VORBEȘTE” !

de Mihai G. Tănase




                                               Să vezi și să nu crezi ! Azi a apărut o știre interesantă pe Google, care mi-a stârnit curiozitatea să o citesc până la capăt. Această știre a fost tratată de către două ziare: Ziarul de Iași și HotNews.ro în două moduri diferite. Ne mai mirăm de unde apar luminătorii maselor. Cum de unde ? Sunt resultatele finale ale sistemului actual de învățământ. Oameni care au un bagaj de cunoștințe sumare și numai ei știu cum au ajuns în poziția de justițiari ! Dacă au făcut-o cu iz electoral, atunci sunt jalnici și le plâng de milă.


                                                         Pe scurt. O profesoară din județul Vaslui a predat limba română la o școală, timp de 32 de ani, fară a avea o diplomă academică autentică și obținuse toate gradele didactice corespunzătoare. Ultimii patru ani a fost vice-primar într-o comună din nordul județului Vaslui. Dar, ce să vezi ? Deși elevii educați de către dânsa, de-a lungul timpului, au fost elevi cu rezultate notabile, organele de justiție ce s-au gândit ele, acum, să aplice dictonul latin  Fiat justitia, pereat mundus. Așa că, cineva de pe la primăria unde lucra și doamna a turnat-o și în luna ianuarie '24 a fost pusă sub control judiciar: Un succes răsunător ! Nenorociții de falsificatori care educă tineretul avid de învățătură !


                                                                                     Parcă văd, pe la toate televiziunile în luna august, comentariile pe marginea rezultatelor examenului de titularizare al profesorilor, cam de tot râsul. Da ! Dar aceștia au diplome academice autentice emise de universități cu prestigiu...


                                                                 Trebuie să închei și eu tot cu un dicton al latinilor: „Nu trebuie să te miri de nimic !”



--------------- mihaibrebu@hotmail.com 


marți, 5 martie 2024

CÂND VINE CUTREMURUL CEL MARE ?

de Mihai G. Tănase




                                                                 Specialitatea mea ca inginer este aceea de inginer construcții civile, industriale și agricole. Cum s-ar zice azi în romgleză: inginer civil. De-a lungul timpului s-a tot schimbat denumirea facultății, nu știu care au fost motivele, și nu mă interesează pentru că aceleași materii s-au studiat, în general. Ceea ce vreau să arăt este lucrul următor: Pe parcursul anilor de studiu au fost introduse, colateral, materii care să-ți permită o bună colaborare cu celelalte specialități în construcții. Aceste specialități ar fi: arhitectură, căi de comunicații (drumuri și poduri), instalații pentru construcții, hidrotehnică, geodezie sau utilaj pentru construcții. Acum nu înseamnă că unul care a făcut facultatea de civile este mare inginer și specialist în aceste domenii. În fond aceste domenii sunt vaste și foarte bine definite. 

                                                      De ce am făcut această prezentare ? Pentru a se înțelege că, fiecare trebuie să vorbească despre domeniul lui și să aibă bunul simț a nu intra în necunoștință de cauză,  peste specialitatea altuia, aiurea.

                                                             De o bucată bună de vreme se perindă pe la tv., în spațiul on line sau în presa scrisă și audio tot felul de persoane diletante, neaveniți, impostori sau alții care își dau cu părerea despre seismologie. Seismologia este o știință aparte față de domeniul intrinsec al construcțiilor și are ca obiect studiul mișcării pământului în urma cutremurelor. Datele obținute de către seismologi sunt folosite de către inginerii constructori la proiectarea antiseismică a construcțiilor.      Când se discută despre cutremure ca atare, cei care sunt pertinenți în acest domeniu ar trebui să fie seismologii. În momentul de față, nu mai sunt seismologi cu autoritate morală, pe care să-i credem (or fi în formare). Acum, intervine și celălalt aspect: nu poți să discuți chestiuni de specialitate cu masele largi de oameni. Nu se poate, nu suntem la Cântarea României !

                                                                                  De dimineață am citit un articol pe net, în care se dau asigurări că până în 2040 nu va fi niciun cutremur major, argumentul fiind că s-au inventariat cutremurele anteriore și mai avem o perioadă de acalmie seismică de vreo 15 ani. Așa să fie ?


                                                         Am avut un prieten la CFPS - Centrul de Fizica Pământului și Seismologie, actualul INCDFP, dr. Vasile I. Mârza. (Acesta a decedat în 2006, în Brasilia unde era profesor asociat seismolog la universitatea din capitala Braziliei.) Vasile lucra, prin anii '80, la un studiu sub îndrumarea acad. Liviu Constantinescu (o personalitate remarcabilă a seismologiei românești), privind predicția cutremurelor în România. După ce a inventariat toate cutremurele întâmplate (cele pentru care s-au găsit izvoare scrise) a aplicat teoria probabiltăților din matematică (el la bază avea facultatea de fizico-matematică) și la ce concluzie au ajuns cei doi ?  Următorul cutremur major, după cel din 1977, va fi în 2006 !  Azi, suntem în 2024 și cutremurul nu a venit, încă ! (Studiu respectiv, cu siguranță se găsește la INCDFP.)

                                                               Cutremurul de venit cu certitudine va veni, dar nu se știe nici ziua, nici ceasul !

                                                                                Și până atunci ce să facem ? Ce am făcut și din 1977 și până acum ! Consolidarea clădirilor nu este o soluție !

                                  Soluția nu este la ingineri, este la Guvern !



--------------- mihaibrebu@hotmail.com 


miercuri, 28 februarie 2024

EVALUAREA NATIONALĂ 2024

de Mihai G. Tănase






                                                              Săptămâna trecută s-a încheiat evaluarea națională a elevilor din cl a VIII-a. Rezultatul: un dezastru ! Eu nu înțeleg de ce se comentează atât, când nu este nimic de comentat. Profesorii ce i-au „luminat la cap” pe elevii cu pricina tot dau explicații în mediu on line scuzâdu-se. Ei nu fac parte din populația României, ei sunt din altă parte și dau sfaturi cu ce o să facă de acum înainte. Ce rușine !  Nu a trecut multă vreme de la finele anului școlar trecut, când au amenințat guvernul că îngheață anul, dacă nu le măresc salariile și ce au făcut ? Dacă știu ce este aia morală ar trebui să meargă la guvern (fără hărmălaie) și să-l întrebe: în ce cont să depunem jumătate din salariul încasat până acum ? Să termine cu opinia părinților, care de altfel nu sunt departe nici ei față de copiii lor. Îi tot implică în pregătirea elevilor. Practic, o vorbăraie goală !

                                                         Situația pregătirii intelectuală a elevilor la toate nivelurile ar trebui sa fie o preocupare primordială a factorilor de decizie în România și eu cred că, nu este ceva de nerealizat !

                                                              Acest rezultat la evaluarea națională mi-a adus aminte de bancul care circula prin anii '70:

Cei trei șefi de stat, Brejnev, Nixon și Nea Nicu, se rugau concomitent la Dumnezeu. Brejnev, ajută-mă Doamne, americanii s-au pus pe înarmare, au dezvoltat industria la maximum etc. și cred că în curând ne vor depăși. Dumnezeu: nu vă fie teamă, munciți din greu și americanii nu vă vor depăși. Nixon, la fel și el. Dumnezeu: nu vă lăsați, munciți în continuare și rușii nu vă vor depăși.  Nea Nicu ședea pe treptele CC-ului plângea și se ruga: Doamne nu știu ce să mă mai fac. Aia nu e, aia nu e... Atunci Dumnezeu s-a așezat, pe scări, alături de Nea Nicu și a început să plângă și El.

                                          Nu râdeți, că nu-i de râs !




--------------- mihaibrebu@hotmail.com